Tuincentrum westerlaken

Waar moet je op letten bij een tuin bestraten?

Stenen tuin

Waar moet je op letten bij een tuin bestraten?

Geplaatst op

Je voor- of achtertuin is een belangrijk onderdeel van je woning. Voor sommige mensen is er niets prettiger dan in de zomer buiten in de tuin te relaxen, eten of andere activiteiten te doen. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan de inrichting van de tuin. We hebben het hier niet alleen over de meubels en groen, maar ook over de sierbestrating. Sierbestrating is een onderdeel van je tuininrichting dat bijzonder lastig kan zijn om goed te krijgen. Een goede bestrating doet wonderen voor een tuin, maar fouten kunnen kostbaar zijn. Waar moet je allemaal op letten bij het bestraten van een tuin? In deze blog gaan we er dieper op in.

Het begint met de ondergrond

Ongeacht wat voor bestrating je precies wil aanleggen, een juiste ondergrond is van groot belang voor de kwaliteit van het eindresultaat. Een slecht geprepareerde ondergrond kan leiden tot verzakkingen en snellere slijtage aan de stenen. Over het algemeen moet je gebruik maken van drie lagen. De onderste laag, dus de laag die het diepst in de grond ligt gebruik je gebroken stenen. Daarop plaats je een zandbed van speciaal zand en andere materialen om verzakkingen te voorkomen. De bovenste laag bestaat uit een fijner zand dat een goede doorwatering toestaat.

De juiste stenen

Wat betreft sierbestrating zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Van kiezelstenen en fijn grind tot grotere natuurstenen en gebakken stenen. Iedere soort bestrating is beter geschikt voor bepaalde functies en heeft een andere uitstraling. Daarbij is het mogelijk dat dezelfde stenen uit verschillende productieseries kleurverschillen hebben.

De afwerking

Sierbestrating is zeker niet alleen om een pad aan te leggen door je tuin heen. Daarom ben je er dus ook niet met alleen maar tegels of stenen. Ten eerste moet je de stenen van het pad vastleggen met opsluitbanden of palissades. Daarnaast kun je de tuin afwerken met betonelementen om bijvoorbeeld grote bomen of struiken. Deze betonelementen kunnen een contrast bieden tussen het groen en een gelaagdheid aan je tuin geven. Tevens kunnen betonelementen dienst doen als traptreden in een tuin om die gelaagdheid extra nadruk te geven.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden